Fotografiets historie
Part I Part II Part III Part IV Part V Part VI Part VII Part VIII Part IX Part X Part XI Part XII

2002 - Digicams som ugens slagtilbud i supermarkdet

2002 er året hvor digital fotografering for alvor slår igennem, nu sælger supermarkeder og discountbutikker billige 2 - 3 og 4 Megapixel digicams som ugens slagtilbud, det er typisk kameraer som er baseret på de forudgående års teknologi, og det er helt klart lavprisprodukter, som er fremstillet til den almindelige fotoforbruger.
Ultra-Pocket digicam
 

2002 - Digicam i kreditkortstørrelse

I 2002 introducerer SMaL Camera Technologies deres Ultra-Pocket digicam med samme størrelse som et kreditkort (85.6 x 54mm) men 6 mm tykt. Det opløser 640 x 480 pixel, prisen er ca. 900 kr. Det er et ok kamera til hurtige registreringer, som kun skal bruges til at medsende i en e-mail.


 Fujifilm Super CCD logoFujifilm Super CCD


Fujifilm Super CCD
 

2003 - Fujifim Super CCD

I 2003 lancerer Fujifilm et nyt CCD design, som er afgørende nytænkning indenfor den digitale teknologi. Den nye Super CCD chip har to sensorer i hver celle, de to sensorer aftaster henholdsvis informationerne fra højlys og skygge, det muliggør digitale billeder med et hidtil uset dynamisk omfang.
Fujifilm logo


Fujifilm FinePix 7000 Zoom
 

2003 - Fujifim FinePix 7000 zoom

Fujifilm lancerer FinePix 7000 Zoom, der er et fuldblods-digicam med EVF-søger (Electronic ViewFinder). Kameraets avancerede software giver mulighed for at lave interpolerede billeder helt op til 12 Megapixel. Prisen er lidt over 6.000,- kr.
Max Lyons 1 Gigapixel billede
fra Bryce Canyon National Park i Utah.
 

2003 - 1 Gigapixel digitalt foto

Den 28. november 2003 kunne Max Lyons publicere et billede på mere end 1 Gigapixel, billedet forestiller et motiv fra Bryce Canyon National Park i Utah. Billedet var sammensat af 196 separate billeder, taget med et helt alm. 6 Megapixel digitalkamera. Det færdige billede var på 40.784 x 26.800 pixel = 1.09 Gigapixel.

Billedet blev lavet ved hjælp af en computerstyret anordning med stepmotorer, der hurtigt og præcist kunne dreje og tilte kameraet, så der indenfor et relativt kort tidsinterval kunne laves de nødvendige 196 optagelser, som efterfølgende blev sat sammen til et stort billede.
Canon EOS 300D


Canon EOS 300D


Canon EOS 300D

2003 - Canon EOS EOS DIGITAL REBEL / EOS 300D DIGITAL / EOS Kiss Digital

Canon EOS 300D, med 6,3 megapixel CMOS sensor, og 18/55 mm. zoom kom på markedet i september 2003, det var Canons bud på et lavpris DSLR-kamera (Digital Single Lens Reflex). På det danske marked sælges det til lige under 10.000 kroner. Den relativ lave pris gør, at mange amatørfotografer, som har vænnet sig til at fotografere med analoge SLR-kameraer (Single Lens Reflex), tager springet over på den digitale teknologi.

På det amerikanske marked sælges kameraet under navnet "EOS DIGITAL REBEL" og på det japanske hjemmemarked hedder det "EOS Kiss Digital"...
Sony Ericsson mobiltelefon med indbygget digitalkamera


Sony Ericsson mobiltelefon med indbygget digitalkamera


2003-2004 - Mobiltelefoner med indbygget digitalkamera

Det startede gradvist i 2003, men i 2004 kom der for alvor gang i salget af mobiltelefoner med indbygget digitalt kamera, det medfører, at alle og enhver altid har et skudklart digitalt kamera i lommen, og det skaber naturligvis en helt ny kultur, hvor der knipses millioner af billeder, som ikke skal gemmes i et fotoalbum, de skal kun bruges i forbindelse med e-mail og SMS-kommunikation.

Men folk vænnes til at fotografere digitalt, og i slutningen af 2004 annonceres der mobiltelefoner med 6 Megapixel kameraer. Og med en så høj opløsning vil den almindlige fotoforbruger ikke have behov for et specielt digicam.

Det er lidt utroligt, men det er ikke digicams, som udkonkurrerer det analoge filmbaserede fotografi, det er derimod den explosive udvikling af mobiltelefoner med indbygget digitalt kamera, der udbreder det digitale fotografi, og gør, at det analoge fotografi meget hurtigere end forventet vil afgå ved døden.
FOVEON® X3TM logo


FOVEON image sensor


Digitalkamera med FOVEON image sensor

2004 - FOVEON® X3TM image-sensor

FOVEON® X3TM image-sensor er verdens første image-sensor med en tre-lags opbygning. Lagene er indstøbt i silicium, der har den egenskab, at rødt, grønt og blåt lys gennemtrænger siliciumet til forskellige dybder, hvorved alle farver kan registreres af alle pixels. Lagene er placeret, så den egenskab, at silicium absorberer forskellige farver lys ved forskellige dybder, udnyttes, det første lag registrerer blåt, det andet lag registrerer grønt, og det sidste lag registrerer rødt lys.
Hasselblad med digitalt Imacon bagstykke


Hasselblad med digitalt Imacon bagstykke

2004 - Hasselblad bliver fusioneret med Imacon

Holdingselskaber Shriro Sweden AB, som bl.a. ejer Victor Hasselblad AB, og som er en del af det multinationale Shriro Group, der har hovedsæde i Hong Kong, opkøbte det danske firma Imacon, som er af verdens førende producenter af high-end digitale bagstykker og scannere. Efter handlen oplyste Shriro Sweden AB, at det var planen, at de to nordiske firmaer i fælleskab skulle udvikle og producere digitalt udstyr til professionelle fotografer.
TNO's 2,5 Gigapixel billede

2004 - 2,5 Gigapixel digitalt foto

Den 2. november 2004 publicerede det hollandskse firma TNO TPD Communications Department et 2,5 Gigapixel billede. Billedet er mere end 1000 gange så stort, som et billede optaget med et alm. 2 Megapixel digitalkamera. 2,5 gigapixelbilledet er sammensat af 600 enkeltbilleder, denne process blev udført af 5 PC'er, og det tog dem 3 døgn at udføre opgaven.
80 x 80 mm CCD-chip

2005 - 80 x 80 mm CCD-chip fra Fairchild Imaging

Type: CCD595 fra Fairchild Imaging er den hidtil største CCD-chip, den har 9216 x 9216 pixel = 85 Megapixel. Hver enkelt pixel måler 8.75µm x 8.75µm, og chip'en er ekstra støjsvag. Det er dog ikke en chip som kommer til at sidde i et alm. kamera, den er nemlig specielt konstrueret til astronomiske teleskoper og koster 250.000 US$.
Terrorbomber i LondonsEngelske avisforsider

Juli 2005 - Pressefotos taget med mobiltelefoner

I forbindelse med Al Qaedas terrorbomber i Londons undergrundsbane bliver digitale billeder, som er optaget med mobiltelefoner, bragt på forsiden af alverdens aviser og i elektroniske nyhedsmedier. Så terrorbomberne sendte på mere end en måde chockbølger ud i medieverden, alle pressefotografer måtte erkende, at enhver, der har en mobiltelefon med indbygget kamera, kan fungere som nyhedsfotograf, hvis vedkommende tilfældigvis er netop på det sted, hvor begivenhederne sker.


December 2005 - 300.000.000 mobiltelefoner med indbygget kamera

Det internationale analysefirma Gartner oplyser, at de har beregnet sig frem til, at der på verdensplan i 2005 er blevet solgt ca. 300 millioner mobiltelefoner med indbygget digitalkamera. Gartner oplyser tillige, at det er blevet standard med et indbygget digitalt kamera i mobiltelefoner, så fremover bliver det meget svært at sælge mobiltelefoner uden kamera, og kvalitetskravet er stødt stigende, en opløsning på 1,3 megapixel er efterhånden et mindstekrav.
Det finske magasin Pikseli


Nokia N90

December 2005 - Mobilfoto på forsiden af et magasin

I slutningen af 2005 erobrer mobilfotoet også de glittede magasiners forsider, et foto optaget med en mobiltelefon bliver trykt på forsiden af det finske magasin Pikseli, der er et månedsmagasin som focuserer på nyheder indenfor digitalkameraer. Pikseli udkommer i december måned med et foto på forsiden, som er optaget med en Nokia N90 mobiltelefon. I magasinet kunne man i øvrigt læse, at de professionelle fotografer var meget imponerede over billedkvaliteten. Nokia N90 har et Carl Zeiss objektiv med op til 20 x zoom, og en 2 megapixel CCD billedchip.
Prototype på et digitalt engangskamera

Januar 2006 - Et digitalt engangskamera

Den 22-årig australsk studerende Stuart Calvey præsenterer et nyudviklet digitalt kamera, der er så lille, let og billigt, at det kan sendes som et postkort - og bagefter smides væk. Kameraet har et LCD display, som kan vise de billeder, afsenderen har taget og lagret i kameraet.

Det såkaldte Snap+Send digitale postkort indeholder et 2 megapixel kamera, et display på 10 centimeter, digital hukommelse og et batteri. Det har ikke nogen slettefunktion, så kameraet kan kun fyldes med billeder en gang, men batterierne rækker til ca. 200 visninger, og billederne kan også printes ud.

Det forventes, at prisen for det digitale engangskameraet kommer til at ligge lige omkring 175,- kroner, men der skal først findes en producent, som vil massefremstille kameraet/postkortet.
The Pond-Moonlight

Februar 2006 - Fotografi solgt for 18 millioner kroner

Med et hammerslag på 3 mill. US$ (18 mill. kroner), på Sotheby's aktioner i New York, er et billede, der er taget af Edward Steichen i 1904, blevet det hidtil dyreste fotografi i verden. Fotografiet har titlen "The Pond-Moonlight" og er et mørkt billede af en sø i måneskin, der kendes tre kopier af billedet, men ingen af disse er helt ens og de to andre hænger på museer.

Edward Steichen, som døde i 1973, har status som en af fotografiets nestorer, han prægede amerikansk fotografi i den første halvdel af 19-hundredetallet, og han regnes for at være en af de mest betydningsfulde amerikanske fotografer fra den periode. Sammen med fotografen Alfred Stieglitz arbejdede han i mange år for at få fotografiet anerkendt som en kunstart, og med hammerslaget på Sotheby's kan vi konstatere, at hans mission er lykkedes.
Hasselblad H2D-39


Hasselblad H2D-39


Hasselblad H2D-39

Februar 2006 - Hasselblad med 39 megapixel censor

I februar 2006 introducerer Hasselblad et helt nyt mellemformat systemkamera H2D-39, et markant resultat af Hasselblads fusion med Imacon. Det har markedets hidtil højeste opløsning på 39 megapixel, som kun overgås af scannerbagstykker til storformatkameraer.

Hasselblads nye CFH-39 bagstykke er baseret på en nyudviklet 39 megapixel CCD sensor, og der introduceres samtidigt en række nye teknologier, Digital APO Correction (DAC) teknologi, og Natural Color Solution, som giver forbedret skarphed, opløsning og farvegengivelse. Prisen for et Hasselblad H2D-39 er 193.900,- kroner ekskl. moms.
Dalsa CCD-chip


Dalsa CCD-chip


Dalsa CCD-chip


Dalsa CCD-chip

Februar 2006 - En firedobling af lysfølsomheden

Det hollandske chipfirma Dalsa har fremstillet en helt ny type CCD-chips, som gør det muligt at firedoble lysfølsomheden i digitale fotografiapparater.

Digitalkameraer er naturligvis så lysfølsomme, som producenterne er i stand til at gøre dem med nutidens elektronik. Problemet er, at når der skrues helt op for lysfølsomheden, så sker det ved en forstærkning af den spænding, som er opbygget i CCD-chippens enkelte celler (pixel), men det medfører samtidigt, at uønsket støj også bliver forstærket.

Dalsa har løst støjproblemet ved at fremstille en 28 megapixel CCD-chip, hvor der til hver pixel hentes data fra 4 celler, det medfører ganske vist, at der kun bliver dannet et 7 megapixel billede, men til gengæld kan der fotograferes og laves gode støjfrie billeder under ekstremt dårlige lysforhold, og 7 megapixel er f.eks. rigeligt til pressebrug.
Præsentation af Samsung Anycall SCH-B600


Samsung Anycall SCH-B600


Samsung Anycall SCH-B600


Samsung Anycall SCH-B600

Marts 2006 - Samsung SCH-B600 10 megapixel mobiltelefon/kamera

På den tyske computermesse Cebit i Hannover præsenterede den koreanske elektronikkoncern Samsung en mobiltelefonen "Samsung Anycall SCH-B600" med indbygget 10 megapixel digitalkamera, kameret har gevind til fotostativ, indbygget blitz, autofocus, 3x optisk zoom, 5x digital zoom, og et slot for MMC micro-hukommelseskort.

Det store spøgsmål er så, om "Samsung Anycall SCH-B600" er en mobiltelefon med indbygget digicam, eller om det er et digitalt kamera med indbygget mobiltelefon.
Sony Qualia 016


Sony Qualia 016


Sony Qualia 016


Sony Qualia 016

Marts 2006 - Sony Qualia er et godt bud på et digitalt Minox

Med Qualia 016 har Sony skabt et digitalt spionkamera, der lige så gedigent og gennemført som Minox Riga kameraerne. Sony Qualia 016 har et Zeiss objektiv, 2 Megapixel billedsensor, det måler 69 x 24 x 17 mm, og vægten er kun 50 gram.

Sony Qualia 016 leveres som et sæt i en eksklusiv kuffert, der indeholder batteri, batterilader, teleforsats, widevinkelforsats, modlysblænde, blitz, specialsøger, fjernbetjening, 64 Mb Memory Stick Duo, adapter til Memory Stick og en video output unit. Hele herligheden koster ca. 25.000 kroner.
23x100 meter print

April 2006 - Verdens største billede - der kan ses fra rummet

Det amerikanske magasin Maxim har fået fremstillet en gigantisk kopi af deres forside, printet måler intet mindre end 23x33 meter = 759 kvadratmeter, og det er faktisk så stort, at det også kan ses fra satellitter i kredsløb om jorden.

Printet er placeret på en mark i den sydlige del af Nevada, og det kan naturligvis også ses fra flyvemaskiner. Den gigantiske forside er et billede af TV-stjernen Eva Longoria i bikini. Det store print er et af mange events, som skal markere og sætte focus på, at Maxim nu er udkommet 100 gange.


<< Forrige - Home

© 2004 Niels Riis Ebbesen - www.photo-gallery.dk